Speciális keresés Speciális keresés

Festmények és műtárgyak árverései

Lépj be a festészet megmozgató világába, amelyben német és külföldi művészek festményei szerepelnek, vagy találd meg álmaid érmét, bankjegyét vagy ékszer gyűjteményét. A művészeti aukciók olyan embereknek szólnak, akik szeretik a 19. és 20. századi, és a kortárs festményeket, valamint a numizmatika gyűjtőknek, és azoknak az embereknek, akik értékelik a nemesfémekből készült, precízen megmunkált ötvöstermékeket.

Meghívunk, hogy tekintsd meg a közelgő aukciókat. A részvételhez hozzál létre egy fiókot, és regisztrálj a weboldalunkon. Kövesd az aukciós folyamatot, bárhol is vagy, és akciós áron vásárold meg az érdeklő tárgyakat.

21 Július 19:00, Vasárnap

XXIX Aukcja Sztuki (Malarstwo. Rzeźba. Grafika)

Művészeti aukciók - ókori és kortárs festészet - mibe érdemes befektetni?

A műalkotásokba való befektetés egyre népszerűbb, és nem csak a leggazdagabbak körében. Először is, festményekbe, régiségekbe vagy szobrokba fektetni kevésbé kockázatos, mint a tőzsdén. Másodszor, a kortárs művészeti alkotások meglehetősen megfizethetőek, ami sok ember számára elérhetővé teszi őket, beleértve a középosztálybelieket is. A kortárs művészeti aukciókon mindössze néhány százezer forinttal léphetsz be a piacra. Ugyanakkor figyelembe kell venned, hogy a művészeti piacon viszonylag új festők festményeit találod, ami növeli a kockázatot - nem lehetsz biztos abban, hogy egy adott név felértékelődik-e, és ezért emelkedik-e a megvásárolt festmény ára. A régi művészet csak a gazdagabb pénztárcával rendelkezők számára elérhető. A fiatal művészek festményeinek árverései érzelmi befektetés, itt a pénz mellett időt és elkötelezettséget is fektet az ember. Ilyen kockázatvállalás előtt érdemes nemcsak a festmény szerzőjének profiljával megismerkedni, hanem a művészeti piac aktuális trendjeivel és a magyarországi aukciósházak működési szabályaival is. A műalkotások vásárlása hosszú távú befektetés, és számolnod kell azzal, hogy csak néhány év után érhetsz el nyereséget.

Hogy zajlik le egy művészeti aukció? Festményárverések Magyarországon

Az aukció nyilvános, ugyanakkor többoldalú szerződéskötési módként kezelik. Célja a szervező, azaz jelen esetben az aukciósház szempontjából a lehető legelőnyösebb szerződés megkötése. A festmények, régiségek vagy szobrok klasszikus árverése regisztrálással kezdődik, amely után a licitálók beléphetnek a terembe és helyet foglalhatnak vagy megcsodálhatják az ott kiállított alkotásokat. Az árverésvezető megjelenésekor ismerteti a szabályokat és licitálni kezd a festményekre, régiségekre, a teremben tartózkodók pedig a regisztrációkor kapott számmal ellátott táblát feltartva jelezhetik az ajánlott összegeket. A nyertes ajánlatot az árverésvezető kalapácsütéssel jelzi. Az esetek túlnyomó többségében az elszámolások azonnal megtörténnek, miután az alkotás árverése véget ért, és az új tulajdonos elviheti az aukciósház dolgozói által becsomagolt alkotást.

Online festészeti aukciók

A járvány még népszerűbbé tette az online aukciókat. A klasszikus aukciókkal ellentétben nem igényelnek személyes jelenlétet, így sok időt takarítanak meg a licitálók, különösen, ha a legközelebbi aukciósház több száz kilométerre van tüllök. Az online festészeti aukciók kétféle módon valósulhatnak meg:

  • élő művészeti aukció – festmények, régiségek árverése egy élőben történik, de video streaminggel adásra kerül. A valós idejű licitálás során az aukciósház munkatársai telefonon fogadják el az ügyfelek rendeléseit, vagy lehetőséget biztosítanak az önálló licitálásra mobilalkalmazásokon és közvetítő portálokon keresztül. Így működnek a OneBid online művészeti aukciói. Mielőtt belemennél egy ilyen aukcióba, érdemes átgondolni, hogy mi a pénzügyi korlátod. Ha nem állítod be előre, az aukció során az érzelmeid miatt túllépheted anyagi lehetőségeidet. Másrészt, egy ilyen aukción nem engedheted meg magadnak a tétovázást, mert akkor általában elpazarolod a lehetőséget egy adott mű megvásárlására. Ezenkívül ne zárj ki néhány festményt vagy alkotást az áruk miatt - kiderülhet, hogy az ár valóban jóval alacsonyabb lesz, mint az aukcióvezető elvárásai;
  • statikus aukciók - meghatározott ideig, pl. egy hétig tart, és az adott aukciósház weboldalára való bejelentkezés után licitálhatsz. Minden árverésre bocsátott alkotás részletes leírásra kerül. Ott megtalálod az összes szükséges információt, például, hogy mennyi idő van még hátra az aukció végéig, és mi a legmagasabb ajánlat. A hatékony ajánlattételhez tartsd az ujját a pulzuson, és rendszeresen ellenőrizd az ajánlattételi weboldalt. Ebben a tekintetben hasznosak lehetnek az alkalmazások, ha az aukciósház felajánlja őket. A OneBid külön alkalmazással rendelkezik az Android, Apple iOS és Huawei tulajdonosok számára.

Online festészeti aukciók – milyen árakra számithasz a licitálás során?

Több tényező miatt (az aukció jellege és stádiuma, egy adott mű piaci árazása vagy az aukciósház, a festmény tulajdonosa és az ajánlattevő közötti bonyolult jogi helyzet beleszámolva) biztos lehetsz benne, hogy az aukció során találkozni fogsz különböző árakkal, beleértve:

  • kikiáltási ár - az aukciós katalógusban megadott ár, amely a licitnek a kiindulópontja;
  • garancia ár - ez az árverésre bocsátott festmény vagy régiség tulajdonosának garantált ár, amely alatt a tárgyat nem lehet elárverezni;
  • becsült ár – a katalógusokban tartományok formájában megadva, az aukciósház által előre jelzett piaci ár, becslésnek is nevezett;
  • kikiáltási (rezervációs) ár - a katalógusban megadott, ez az a minimális ár, amelyért a munkát eladják. Ha az ár meghaladja ezt a küszöböt, az aukciósház jutalékra számíthat a mű tulajdonosától, de ha az licitált összeg nem fedezi a kikiáltási árat, az aukciósház nem terhel költség;
  • feltételes ár - az aukció eredményeként elért ár, amely a kikiáltási ár alatt van;
  • kalapácsár - az a végső ár, amelyen a művet elárverezték kalapácsütéssel lezárva;
  • eladási ár - ez a tranzakció végső ára, azaz az ár a munka, valamint az összes kezelési költség és adó beleszámítása után.

keyboard_arrow_up