Speciális keresés Speciális keresés

Érmék, bankjegyek és medálok árverései

Az érmeaukciók alkalmat adnak arra, hogy megismerkedjünk egy széles numizmatikai gyűjteménnyel. A bemutatott tárgyak között aranykorból és a két világháború közötti időszakból származó érmék egyaránt megtalálhatók. Az érmék tényleges állapotának megállapítása érdekében az aukciónkon elérhető példányokon a megőrzöttségi fokukat megjelöltük.

Iratkozz fel az ingyenes hírlevélre, és kövesd az aktuális érmeaukcióinkat. Regisztrálj a részvételhez és licitálj, bárhol is vagy.

Numizmatika - mi ez?

A numizmatika a történettudomány egyik ága, amely az érmék és a bankjegyek történeti, esztétikai és technikai vizsgálatával foglalkozik. Eredete a 14. századra nyúlik vissza, de a legnagyobb virágzása a reneszánsz idejére esett. Ma a numizmatikát a gyűjtéshez kötik. Ami fontos: a numizmatika nemcsak egy érdekes hobbi, hanem biztonságos tőkebefektetést is. A legtöbb érme aranyból készül, amely a valutapiacok ingadozásaitól függetlenül megtartja értékét.

Érmeaukciók – gyűjtőérmék fajtái

Eredetileg az érméknek egy alapvető funkciója volt – a közgazdagság működtetése. Elkezdték felváltani a cserekereskedést, és termékek és szolgáltatások vásárlására lehetett őket felhasználni. Idővel azonban olyan érmék kerültek készítésre, amelyek nem jutottak el a forgalomba - csak gyűjtői funkciókat töltöttek be. Ma a numizmatikusok többféle gyűjtői érmét különböztet meg, többek között:

 • emlékérmék – olyan érmék, amelyeket különleges alkalmakra, például fontos évfordulókra vagy jeles alakok megemlékezésére vernek. Általában korlátozott példányszámúak és valós eladási értékük jóval magasabb, mint a névértékük. Gyakorlatban nincsenek forgalomban, de a törvény szerint fizetőeszköznek minősülnek;
 • veretlen érmék – ezek befektetési érmék, és erre a célra vásárolják őket. Minden évben verve vannak, ami megkülönbözteti őket a gyűjtő érméktől. A veretlen érmék gyűjtői tárgyakká válhatnak, ha már nem gyártják őket, vagy történelmi jelentőséggel bírnak;
 • forgalmi érmék – olyan érmék, amelyek fizetőeszközként vannak vagy voltak használva egy adott országban. Az ilyen típusú érmék leggyakrabban aukciókon jelennek meg, értékük ritkaságuktól és állapotuktól függ.
 • próbaveret – ez egy külön típusú érme, amely a forgalomba hozatali érmék tesztváltozata, amelyet a piaci bevezetésük előtt vertek. A próbaveret közül a következőket különböztetik meg:
   sorozatos próbaérmék – nikkelt vagy sárgarézből készülnek. A magyar pénzverés történet dokumentálása érdekében lettek elkészítve, ezért elméletileg múzeumok vagy intézmények számára verik. Valószínűleg nem kapod meg őket egy numizmatikai aukción;
  • kibocsátó próbaveret – ez az utolsó teszt az érmék piaci bevezetése előtt;
  • gyűjtői próbaveretek - kibocsátásra kész érmék, amelyek csak a „próba” feliratban különböznek egymástól;
  • technológiai próbaveretek - a fém tulajdonságainak és a bélyegreprodukció minőségének tesztelésére szolgálnak. Az ilyen érmék rendkívül ritkák, és ritkán jelennek meg az aukciókon, ezért nagyon magas lehet az áruk.

Numizmatika, érmeaukciók - az osztályozás fontossága

Az érmék osztályozása azt jelenti, hogy állapotukat egy elfogadott skála szerint határozzák meg. Ennek a felmérése különösen fontos, ha az érmelicit online zajlik. Minél jobb az állapota, annál magasabb az érme értéke.

Az érmék megőrzési állapotának meghatározására két skálát használnak: a Kopicki és a Sheldon skálákat:

 • Sheldon skála – kiterjedtebb, maximum 70 pontot kaphat benne az ellenőrizett érme. A legmagasabb érték újszerű állapotot jelent, az 50 pont alatti értékek pedig a forgalmi érmékre vonatkoznak - minél alacsonyabb az osztályzat, annál alacsonyabb a verdeérték;
 • Edmund Kopicki skála - az érmék állapotát egy 1-től 7-ig terjedő skálán értékeli, ahol az 1 újszerű állapotot, a 7 pedig a rossz állapotot jelenti.

Hol lehet érméket vásárolni? Érme licitálások

Régi érméket vásárolhatsz az interneten vagy a kiválasztott antikvár numizmatikai boltokban. Az internet azonban igazán széles lehetőségeket kínál. Az interneten a numizmatikát leggyakrabban a következőkön keresztül értékesítik:

 • szakmai fórumok - régi érmék piaca, ahol tapasztalt numizmatikusok által kínált tárgyakat találsz
 • privát érmék értékesítése - a hirdetési portálokon vagy a közösségi médiában érhetőek el: az eladók gyakran nincsenek tisztában egy adott érme értékével, de a vevőt is könnyen be lehet csapni;
 • aukciós portálok, ahol magánszemélyek ajánlatai és antikváriumok gyűjteményi érméi egyaránt találhatók. Ilyen portál például a OneBid, amely régi érmék aukcióit bonyolítja le;
 • hivatalos online numizmatikai antikváriumok és új emlékérméket forgalmazó weboldalak

Régi érmék aukciói – hogyan kell licitálni?

Ha gyorsan és kényelmesen szeretnél gyűjthető aranyérméket szerezni, keresd őket az online aukciókon. Az online érmeárverések nagyon egyszerűek és intuitívak. Mindössze annyit kell tenned, hogy létrehozol egy fiókot a OneBid weboldalunkon, és arra bejelentkezel. Ezután kiválasztod az érdeklő árverés tárgyát (érmék, festmények, grafikák stb.), és rá kattintasz a "Regisztrálj az aukcióra" gombra. Licitálás előtt érdemes megismerkedni a szabályzattal, mert fontos információkat tartalmaznak a kikiáltási árakról, a betétekről és az aukciós jutalékokról.

Gyűjthető érme aukciók – OneBid online aukciósház

Az online numizmatikai aukciókat a OneBid portál sikeresen bonyolítja le. Kínálatunkban nem csak érme aukciók szerepelnek. Gyűjtői aukcióink festményeket, szobrokat, grafikákat és iparművészetet is érintenek. Numizmatikai aukcióinkon a leggyakrabban gyűjtött magyar érmék szerepelnek. Professzionális magyar és külföldi érmék aukcióit szervezünk. Az eddig lebonyolított érmeaukciók jó hírnevet szereztek számunkra a gyűjtők piacán. Egyre népszerűbbek a magyarországi numizmatikai aukciók, ezért az általunk szervezett aukciókon magángyűjteményekből és a legnagyobb magyarországi aukciósházak kollekcióiból származó érméket egyaránt találunk.

keyboard_arrow_up